VOER HIER UW SLOGAN IN

HOUVAST

 

Houvast voor ouders die steun zoeken

Ben je het overzicht kwijt, wil je steun vragen, maar weet je nog niet goed wat je wilt en wat je nodig hebt? Dan kan Houvast daarbij een goed hulpmiddel voor je zijn.

Wat is Houvast?
Houvast is ontwikkeld samen met ouders die hulp zochten en ontevreden waren over de hulp die zij kregen.
Houvast bestaat uit een map met vragen die je samen met een vrijwilliger van De Noodkreet invult. De vragen zijn bedoeld om je aan het denken zetten. Over je gezin, jezelf en je kinderen.

“Ik word als ouder niet serieus genomen.” Deze uitspraak is de kern van de onvrede van ouders die betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van Houvast.
Houvast stelt dan ook de vragen die volgens ouders echt belangrijk zijn en focust op zaken die ouders krachtiger maken. Ook helpt het je weer overzicht te krijgen zodat je kunt vertellen wat echt belangrijk voor je is. Daarnaast kun je stap voor stap beschrijven wat je wil veranderen en bedenken welke steun je daarbij nodig hebt. Houvast stelt vragen zodat je je verhaal kunt vertellen: je wens om dingen te veranderen.

Kijken naar wat goed gaat
Houvast begint met aandacht voor jezelf. Zijn er veel zorgen om anderen, dan schiet aandacht  voor jezelf er vaak bij in. Simpelweg omdat je het te druk hebt of veel piekert over ‘wat nu’…. Of je raakt naar binnen gekeerd en hebt nergens meer zin in. Het lijkt allemaal niet belangrijk meer. Wanneer het tijdelijk niet zo goed lijkt te gaan, is het menselijk om geen oog meer te hebben voor wat er wél nog goed gaat. Met Houvast wordt juist gezocht naar waar je blij van wordt en trots op bent. Met de vragen in de map nodigen we je uit om je verhaal te vertellen, waardoor je een andere kijk op de dingen kan krijgen.

Wat heeft Houvast te bieden?
Een belangrijke vraag is: wat heb je nodig om de regie te kunnen blijven houden over de geboden steun?
Met Houvast zorg je ervoor dat je goed voorbereid steun zoekt en steun vraagt die aansluit bij je situatie en de moeilijkheden die je wil aanpakken.

“Als je zelf al
een plan hebt gemaakt,
kom je heel anders over
op Jeugdzorg”
- Willemijn, moeder van Mats, Ollie en Lora -

Onderzoek
Houvast is sinds 2015 in ontwikkeling en gaat in 2016 voor het eerst gebruikt worden. Daar zijn wij trots op. Een manier van werken die samen met ouders is gemaakt, komt nog niet zo veel voor.
Sinds januari 2015 is de Jeugdwet in werking getreden. Deze nieuwe wet geeft ouders de ruimte om zelfstandig de juiste hulpverlening te kiezen als daar een goed plan onder ligt. Houvast biedt ouders een goede opstap om te komen tot een onderbouwing.

De Noodkreet verwacht dat Houvast goed werkt en dat de methode ouders daadwerkelijk ondersteunt bij het verkrijgen van een gelijkwaardig contact met hulpverleners in de jeugdzorg.
Om te kunnen onderbouwen of Houvast inderdaad goed werkt, is de universiteit van Tilburg gevraagd onderzoek te doen naar de Houvast methode. De universiteit is vooral geïnteresseerd in de mogelijkheden van Houvast om bij te dragen aan een gelijkwaardige relatie met hulpverleners.

Spreekt Houvast je aan? Aarzel dan niet contact met ons op te nemen!